2011-07-14

Dalarna

Vi har varit i Dalarna ett par dagar, mamma, pappa, Håkan, barnen och jag, på en härlig lillsemester. Mamma och pappa introducerades i geocachingens underbara värld. Jag tror inte att de kommer börja springa runt i skogarna och leta cacher, men de höll med om att vi ibland hamnade på vackra och intressanta platser, som vi med största sannolikhet inte hade besökt annars. Till exempel Rättviks kyrkstallar, som syns på bilden nedanför. I dessa små hus, med låga dörrar, fick de småväxta hästarna (små pga svält och hårt arbete) stå medan ägarna var i kyrkan. Det var kyrkplikt på den tiden så alla var tvungna att gå i kyrkan varje söndag. Därför byggdes också långa kyrkbåtar som roddes över Siljan när folket skulle till kyrkan. Sådana båtar såg vi också.


Nusnäs besökte vi också, och såg hur dalahästar tillverkas. De görs för hand fortfarande, det är helt otroligt. Hästarnas konturer sågas ut med en bandsåg, sedan sitter folk (ofta hemma) och täljer till dem så de får formen av dalahästar. De slipas och doppas i grundfärg, sedan dekorationsmålas de. Vilket hantverk! Lite här och där stod stora dalahästar som barnen kunde sitta på och bli fotograferade. En geocache lyckades vi också hitta här!

Vi bodde i en jättefin och välutrustad stuga i Orsa Grönklitt. Ett vackert område, vi var uppe vid toppstugan (de bygger en ny) och tittade på den otroligt vackra utsikten.

Björnparken besökte vi en förmiddag. Där såg vi björnar, tigrar, snöleopard, isbjörnar och vargar. Vi hade tur, åskan mullrade och det var mörka moln runt oss, men där vi var kom det bara några stänk.

I Orsa fikade vi och köpte en fästingborttagare. Vi tittade också på ststyn av Korpral Gifting. När hans överordnade ville avkräva kompaniet ett löfte om att inte dricka brännvin när de rastade på ett ställe där sådant såldes, uttalade han de bevingade orden "Orsa kompani lovar ingenting bestämt!"

Mora besökte vi också och naturligtvis passade vi på att besöka Vasaloppsmålet. Pappa var den enda som kom ihåg att ta med sig stavar.

Sedan hamnade vi på Sollerön i Siljan, där vi fikade, åt glass och tittade på vikingagravar.

Igår kväll kom vi hem igen. Vi har haft det jättebra på vår resa, men det är alltid skönt att komma hem igen. Med oss hem fick vi två tigrar och tre hästar. Snart kan vi öppna djurpark!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar